Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Apple pie (μηλόπιτα)

Γεια σας ... τι κάνετε!?

Σιγά σιγά πλησιάζουν τα Χριστούγεννα (επιτέλους) και κάθε μέρα το πνεύμα των γιορτών γίνεται όλο και πιο έντονο! Δεν ξέρω αν έχει τύχει να δείτε εικόνες απο τον Βόλο στολισμένο, αλλά νομίζω οτι είναι μια πόλη βγαλμένη απο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, τώρα θα μου πείτε τι να τα κάνεις τα φωτάκια όταν ακόμη και η αυριανή μέρα είναι αβέβαιη, και έχετε δίκιο (μερικώς), σκεφτείτε όμως κάτι άλλο... σε όλους αρέσουν οι κουραμπιέδες, σωστά?... φανταστείτε τους χωρίς την άχνη... θα είναι απλά κάτι πολύ ωραία μπισκότα, έτσι και τα Χριστούγεννα, χωρίς τα φωτάκια, τα τραγούδια και τα χαμόγελα θα ήταν απλά μια ακόμη αργία...

Αρκετά με τις θεωρίες, ας πάμε στην σημερινή συνταγή που δεν θα είναι κάτι άλλο παρά ένα απο τα αγαπημένα μου γλυκά (ναι κάτι έχω πάθει με τα γλυκά), ένα γλυκό απόλυτα χειμωνιάτικο και άκρως χριστουγεννιάτικο, σήμερα σας ετοίμασα μια μηλόπιτα..
Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που βγαίνει σε πολλές μορφές, αυτή που σας ετοίμασα πιστεύω οτι είναι η πιο κλασσική απο όλες.


Τι λέτε πάμε να ξεκινήσουμε!?



ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ


  • 2 φύλλα για τάρτα
  • 6 μεγάλα κόκκινα μήλα
  • 150γρ ανάμεικτοι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, κάσιους, αμύγδαλα)
  • 100γρ σταφίδες
  • 200ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 200γρ βούτυρο
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανιλίνες
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα


ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ


  1. Αρχίζουμε ξεφλουδίζοντας και κόβοντας τα μήλα μας σε φέτες (περίπου μισό εκατοστό)
  2. Σε μέτρια φωτιά βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι, όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο μας να λιώσει, όταν λιώσει ρίχνουμε μεσα τα μήλα μας και τα ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 3 λεπτά.
  3. Μέσα στο τηγάνι ρίχνουμε τον χυμό απο το πορτοκάλι. 
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μας (ζάχαρη, αλεύρι, βανιλίνες και κανέλα) και μετά ρίχνουμε το μείγμα μας στο τηγάνι με τα μήλα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα μας και να δέσει το μείγμα μας (η μορφή του θα είναι αρκετά κολλώδες και κρεμμώδες).
  5. Σε μία αποσπόμενη φόρμα (που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά, και έχουμε βάλει στην βάση της ένα κομμάτι λαδόκολλα) απλώνουμε το ένα φύλλο μας και δημιουργούμε ένα τοίχωμα. 
  6. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
  7. Το δεύτερο φύλλο μας το κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε πλέκοντας τες, δημιουργώντας αυτό το ωραίο κλασσικό σχέδιο που έχουν οι τάρτες και που όλοι λατρεύουμε. 
  8. Ενώνουμε τις λωρίδες μας με το πρώτο φύλλο και όσο μας περίσεψε το διπλώνουμε κατα μέσα και με ένα πιρούνι το πιέζουμε για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο σχέδιο γύρο γύρο. 
  9. Πασπαλίζουμε απο πάνω με λίγη καστανή ζάχαρη και βάζουμε την μηλόπιτα μας στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 190οC για 20 λεπτά. 
  10. Στη συνέχεια σκεπάζουμε την πίτα μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. 
  11. Τέλος, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  12. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη και λίγο κανέλα και απολαμβάνουμε την μηλόπιτα μας. 


Μην παραλείψετε να πάρετε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό μου (ναι είμαι πολύ χαρούμενος), είναι δωρεάν :P Για λεπτομέρειες συμμετοχής μπείτε εδώ!

Λοιπόν αυτό ήταν το σημερινό μου post, ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου και να την δοκιμάσετε και εσείς.
Ακολουθούν και άλλα post πολύ σύντομα, μέχρι τότε … καλά μαγειρέματα!!   


Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να με ακολουθήσετε στη σελίδα μου instagram για να έχουμε μια πιο καθημερινή επαφή, αλλά θα σας περιμένω και σε twitter και facebook

            

8 σχόλια:

  1. Αγαπημένες μηλόπιτες! Πολύ ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί κομψή που έγινε !! Εύγε Γιώργο!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στην θεωρία των Χριστουγέννων!! Χρειάζεται να ξεφεύγουμε πού και πού από την καθημερινότητα!! Καλό ΣΚ εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μηλόπιτες είναι πολύ αγαπημένες και δεν λέω ποτέ όχι σε ένα μεγάλο ζουμερό κομμάτι, όπως αυτό της τελευταίας φωτογραφίας!

    Καλές γιορτές Γιώργο!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mmm!!! Υπέροχη!!! Θεωρώ τη μηλόπιτα μακράν λαχταριστή και σούπερ ευπαρουσιαστη από το πιο απλό δείπνο μέχρι ένα λουκουλειο γεύμα!!! Καλές γιορτές να έχεις Γιώργο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή