Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Spaghetti με μύδια

Γεια σας! Τι κάνετε? Διανύοντας λοιπόν την περίοδο της Σαρακοστής και φτάνοντας σιγά σιγά στην Μεγάλη βδομάδα λέω να σας ετοιμάσω κάτι νηστίσιμο, το ξέρω έχω αργήσει λιγάκι αλλά δεν είμαι και πολύ της νηστείας, είπα όμως ότι καλό θα ήταν να ανεβάσω μια συνταγή χωρίς κρέας όχι αποκλειστικά κάτι νηστίσιμο απλά κάτι εναλλακτικό, γρήγορο και πολύ εύκολο, κάτι που μπορούμε να φτιάχνουμε όλο τον χρόνο και που αν το δοκιμάσετε μια φορά σίγουρα θα το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας ! Λοιπόν η σημερινή μας συνταγή έχει ως κύριο συστατικό της τα μύδια και είναι μια πεντανόστιμη μακαρονάδα “του ψαρά”, όπως την έλεγε και η μητέρα μου όταν μου την έφτιαχνε πριν κάποια χρόνια, οπότε λέω να κρατήσω αυτήν την ονομασία και να σας παρουσιάσω την δική μου εκδοχή της συνταγής! 


Τι λέτε?… Πάμε να ξεκινήσουμε?



ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
Υλικά για 3-4 μερίδες:

  • 400γρ μύδια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα μύδια, σίγουρα έχουν άλλη χάρη, αλλά και τα κατεψυγμένα κάνουν την δουλειά τους)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  •  4 σκελίδες σκόρδο
  • Μισή κούπα κρασί της προτίμησης σας
  • 3-4 κουταλιές της σούπας καυτερή μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Χυμό από 1 λεμόνι   
  • αλάτι & πιπέρι    
  • 250γρ spaghetti linguini 

HOW TO DO IT

  1. Όπως σας είπα είναι μια πολύ γρήγορη συνταγή και πολύ εύκολη! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε το νερό για τα spaghetti μας να βράζει μαζί με μία καλή δόση αλάτι.
  2. Σε ένα άλλο μάτι βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει καλά και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια κόβουμε το κρεμμύδι μας σε μισές ροδέλες και το βάζουμε στο τηγάνι μας να το τσιγαρίσουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο αφού το έχουμε κόψει σε φέτες να το τσιγαρίσουμε και αυτό.
  5. Τέλος προσθέτουμε και τα μύδια αφού τα έχουμε καθαρίσει και τα τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά.
  6. Μετά τα 3 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
  7. Σε αυτό το σημείο το νερό μας θα έχει βράσει οπότε βάζουμε μέσα και τα μακαρόνια μας.
  8. Έπειτα προσθέτουμε την μουστάρδα, το λεμόνι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και μισό ποτηράκι νερό και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10-12 λεπτά.
  9. Μετά τα 10 λεπτά ρίχνουμε στo τηγάνι με τα μύδια τα μακαρόνια μας κατευθείαν από την κατσαρόλα, και αυτό γιατί θέλουμε να πάρουμε και λίγο από το νερό μαζί με τα μακαρόνια για να δέσει η σάλτσα μας.
  10. Τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι&πιπέρι και ανακατεύουμε καλά την μακαρονάδα μας. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε μαζί με ένα ποτηράκι κρασί.


Tips για να μαγειρέψουμε τέλεια τα spaghetti μας:
  • Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ ζυμαρικά.
  • Αλατίζουμε το νερό πριν αρχίζει να βράζει.
  • Το νερό πρέπει να είναι αλμυρό για να πάρουν ωραία γεύση τα ζυμαρικά μας ή περίπου 10γρ αλάτι για κάθε λίτρο νερό.
  • Όταν ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας στο νερό, η θερμοκρασία του νερού πέφτει, οπότε σκεπάζουμε τη κατσαρόλα για μισό περίπου λεπτό για να ανεβάσουμε την θερμοκρασία πιο γρήγορα.
  • Επειδή όλοι θέλουμε τα ζυμαρικά μας al dente, αλλά φοβόμαστε μην το παρακάνουμε ένας απλός τρόπος είναι να τα αφήσουμε να βράσουν περίπου ενάμιση λεπτό λιγότερο από ότι αναγράφετε στην συσκευασία.
  • Πάντα όταν σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας κρατάμε ένα ποτήρι από το νερό που έβραζαν για να δέσουμε τις σάλτες μας.


Αυτή ήταν λοιπόν η συνταγή μας για σήμερα, ήταν αρκετά εύκολη και είμαι σίγουρος οτι θα σας αρέσει πολύ. Περιμένω να ακούσω τη γνώμη σας. 

Ακολουθούν και άλλα post πολύ σύντομα, μέχρι τότε.... καλά μαγειρέματα!! 

And for our friends abroad:

Spaghetti with mussels

Hi! How are you today? Today's recipe is one of my favourite spaghetti dishes ever. It's a recipe with lots of memories, my mother used to cook it for me when I was just a child every second Saturday, bacause she used to cook fish and as a child I didn't like fish. She used to call it "the fisherman's spaghetti" and today I chose to share with you a great memory my own way. 

Shall we begin..?

What you'll need

Ingredients for 3-4 servings:

  • 400g mussels (you can use fresh mussels)
  • 1 onion
  • 3 spring onions
  • 4 cloves garlic
  • Half a cup of wine of your choice
  • 3-4 tablespoons hot mustard
  • 2 tbsp chopped parsley
  • Juice of 1 lemon
  • salt&peper
  • 250g spaghetti linguini

HOW TO IT DO
  1. As I said it is a very quick and easy recipe! The first thing to do is to put the water on to boil our spaghetti along with a good dose of salt.
  2. We put a large pan to burn well and add 1-2 tablespoons of olive oil.
  3. Then we cut the onion into half rings and saute them until they get a nice golden color.
  4. We add the garlic after we cut into slices to sauté well.
  5. Finally we add the mussels after we have cleaned them and saute for 3 minutes.
  6. After 3 minutes we add the wine and wait for the alcohol to evaporate completely.
  7. At this point the water sould have boiled so we put in our spaghetti.
  8. Then we add the mustard, the lemon, the spring onions and half a glass of water and we let it  boil for about 10-12 minutes. 
  9. After 10 minutes we pour in the pan with  the mussels our spaghetti straight from the pot, and that's because  we want to take a little water along with the pasta to thicken the sauce.
  10. Finally we add the parsley, salt&peper and mix our pasta well. Serve and enjoy with a glass of wine.
Tips to perfectly cook our spaghetti:
  • We need at least 1 liter of water for every 100g of pasta.
  • Season with salt the water before it starts to boil.
  • The water should be salty so that our pasta gets a nice flavor or about 10g of salt per 1 liter of water.
  • When we add the pasta in the boiling water, the water temperature drops, so we cover the pot for about half a minute to move up the temperature faster.
  • Because we all want our pasta al dente, but we fear not to overdo it, one simple way is to let them cook about a minute and a half less than that indicated time on the package.
  • Always when we strain the pasta we keep a glass of water to thicken our sauces.

That was my recipe for today, it was very easy, I hope you enjoyed it!
I am waiting to hear your opinion.

I'll be back with more posts until then, good cooking .... !!


12 σχόλια:

  1. Σε μισώ γι'αυτά που μας κάνεις :P
    Φαίνεται υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια η μακαροναδα σου γιωργο ,με προσεγμενη παρουσιαση. . .χαλαρα θα ετρωγα μια πιαταρα τωρα!!!!
    καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα από τα πιο ωραία πιάτα θαλασσινών! Λατρεύω τα μύδια και αυτό είναι ένα πιάτο που θα απολάμβανα πραγματικά! Πολύ καλή επιλογή για να αξιοποιήσεις τα νόστιμα μύδια, Γιώργο!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Γιώργο, το πιάτο σου είναι πολύ ωραίο, μου αρέσουν τα υλικά που έβαλες στα μύδια.
    Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τις αγαπημένες μας μακαρονάδες με το Γιάννη!! Και από τα λίγα φαγητά που μου φτιάχνει!! Πολύ νόστιμα Γιώργο εύγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλοφτιαγμένο και πεντανόστιμο!

    Καλημέρα
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή