Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Τυλιχτά μπιφτέκια με σως γιαουρτιού

Γεια σας! Τι μου κάνετε? Ελπίζω να τα περνάτε όλοι καλά! 

Μέρες τώρα κάθομαι μπροστά απο μία κενή σελίδα και "προσεύχομαι" να γεμίσει απο μόνη της, γιατί λίγο η ζέστη, λίγο η απουσία έμπνευσης δεν με αφήνουν να μοιραστώ μαζί σας κάποια απο τις συνταγές που έχω ετοιμάσει (και πιστέψτε με είναι πολλές), σήμερα όμως αποφάσισα οτι ήρθε η ώρα να κάνω ένα νέο post, όχι κάτι πολύ δύσκολο (ούτε και ιδιαίτερα πρωτότυπο θα έλεγα), αλλά κάτι πολύ πολύ νόστιμο, μια συνταγή που χρειάζεσαι τους φίλους σου για να την γευθείς καλύτερα και σίγουρα ένα φαγητό που θα το λατρέψει κάθε παιδί. 
Λοιπόν, ας μην σας κρατάω άλλο σε αγωνία.... η συνταγή μας σήμερα είναι πίτες (άλλοι τα λένε σουβλάκια, ας μην το πιάσουμε όμως αυτό το θέμα με τα σουβλάκια και τις μπουγάτσες), σε μία πιο υγιεινή και light έκδοση απο αυτήν που τις έχουμε συνηθίσει, με μία υπέροχη σως λίγο διαφορετική και αρκετά ελαφριά για όσους προσέχουν τώρα που έρχεται το καλοκαίρι. Για την συγκεκριμένη σως είμαι πολύ περήφανος, όχι ότι έχει κάτι το δύσκολο στην παρασκευή της αλλά γιατί είναι αποτέλεσμα πολλών πειραματισμών και ταιριάζει με τα πάντα. Δοκιμάστε την και πείτε μου την γνώμη σας!

Τι λέτε πάμε να ξεκινήσουμε..?





ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

Υλικά για 6-7 πίτες

Για τα μπιφτέκια (8-9 μπιφτέκια):
  • 500γρ κιμά ανάμικτο (70% μοσχαρίσιο-30% χοιρινό) 
  • 3 φέτες ψωμί
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 7-8 φίλα φρέσκο βασιλικό 
  • 3 κλοναράκια φρέσκο θυμάρι 
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι 
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • αλάτι&πιπέρι 

 
Για την σως:
  • 6 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας πίκλες αγγούρι 
  • χυμό απο μισό λεμόνι (μπορεί και περισσότερο ανάλογα το λεμόνι)
  • αλάτι&πιπέρι

Για το στήσιμο:
  • 6-7 για σουβλάκι
  • 4-5 φύλλα μαρουλιού 
  • 1 ντομάτα 
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • πατάτες τηγανιτές
  • λαδόκολλα 

HOW TO DO IT

Για τα μπιφτέκια:

Αρχικά, να πω οτι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς μπιφτέκια, για κάθε συνταγή το μπιφτέκι πρέπει να προετοιμαστεί με διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα ένα καλό burger χρειαζόμαστε μόνο μοσχαρίσιο κιμά και όχι πολλά πολλά υλικά, ούτε ψωμί, ούτε πολλά μπαχαρικά μόνο λίγο κρεμμύδι και λίγο σκόρδο. Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι το απόλυτο, ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο. Πάμε να δούμε τα μπιφτέκια μας.
  1. Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μας και μία πρέζα καστανή ζάχαρη. Αφήνουμε να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά.
  2. Μόλις το κρεμμύδι μας πάρει ένα ωραίο καραμελέ χρώμα προσθέτουμε και το σκόρδο μας ψιλοκομμένο μέχρι να πάρει και αυτό ωραία χρώμα. Όταν πάρει ωραίο χρώμα βγάζουμε το τηγάνι μας απο την φωτιά.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά μας, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ψωμί μας (εγώ προτυμώ να το κάνω με τα χέρια γιατί μου αρέσουν κάποια κομμάτια να φαίνονται) , αφού έχουμε μουλιάσει την μία φέτα στο νερό (δεν τις μουλιάζουμε όλες γιατί μετά το μείγμα μας θα έχει πολύ υγρασία) και μετά προσθέτουμε το ψωμί στον κιμά μας και ανακατεύουμε.
  5. Έπειτα, προσθέτουμε τα μυρωδικά μας αφού τα ψιλοκόψουμε, το θυμάρι, τον βασιλικό και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι, την μουστάρδα και το ξύδι, αλάτι&πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  7. Σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.  
  8. Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας σε μέτριο προς μικρό μέγεθος (επειδή το μείγμα κολλάει στα χέρια καλό θα ήταν να τα βρέχουμε για να μην κολλάει) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά πάνω σε μία λαδόκολλα (στα μισά του χρόνου γυρνάμε τα μπιφτέκια για να γίνουν καλά και απο τις 2 πλευρές.
Για την σως:
  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας, το γιαούρτι, την μουστάρδα, τις πίκλες, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι ακόμη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν τα μπιφτέκια μας.
Για το στήσιμο:
  1. Σε ένα ταψί απλώνουμε της πίτες μας και πασπαλίζουμε με λίγο λάδι, αλάτι&πιπέρι και τις ζεσταίνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2-3 λεπτά. 
  2. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, έχουμε κόψει απο πριν 6-7 κομμάτια λαδόκολλα, βάζουμε πάνω σε κάθε λαδόκολλα μία πίτα και απο μία κουταλιά σως. 
  3. Έχουμε κόψει τα μπιφτέκια μας σε κομμάτια και βάζουμε απο 3-4 κομμάτια σε κάθε πίτα. 
  4. Βάζουμε απο την μία πλευρά ντοματούλα σε φέτες απο πάνω λίγο κομμένο μαρούλι, λίγες πατατούλες και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
  5. Τυλίγουμε όπως μπορούμε και σερβίρουμε μαζί με παγωμένη μπύρα και να είστε σίγουροι οτι όλοι οι φίλοι σας θα ξετρελαθούν!


Αυτή ήταν λοιπόν η συνταγή μας για σήμερα, ήταν αρκετά εύκολη και είμαι σίγουρος ότι θα την λατρέψετε. Περιμένω τα σχόλια σας.

Ακολουθούν και άλλα post πολύ σύντομα, μέχρι τότε … καλά μαγειρέματα!!   

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να με ακολουθήσετε στη σελίδα μου instagram για να έχουμε μια πιο καθημερινή επαφή, αλλά θα σας περιμένω και σε twitter και facebook.

The recipe is coming in English soon :) 

17 σχόλια:

  1. αααμαν Γιωργο μου τρεχουν τα σαλια!!!!
    καλο σουκου να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωωωωωωω!!! εγω θελω ενα μπολικη σως!!! υπεροχα!! καλα τα ετοιμα τα πιτογυρα αλλα σαν τα σπιτικα δν εχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα το σπιτικό είναι καλύτερο!! Σε ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  3. σουπερ!!!!να εχεις και καποιον να στα φτιαχνει ομως γιατι οταν τα κανεις μονος σου δεν τα εκτιμας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλο είναι όντως να στα φτιάξει κάποιος άλλος,αλλα νομίζω ότι εκτιμάς κάτι περισσότερο όταν το φτιάχνεις μόνος σου :P σε ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Ωραία τα μπιφτέκια σου και οι σως, πολύ λαχταριστό όλο το σουβλάκι!!
    Καλό Σ/Κ Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι απίστευτο σουβλακο-μπίφτεκο ειναι αυτο!!!!
    Η σως στα συν +

    Καλό Σαββατοκύριακο!
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραια η νέα αμφίεση του blog σου :)

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου αρέσει το blog μου!!

      Διαγραφή
  6. Ωωωωωω, υπέροχο Γιώργο! Τέλειο το πιτομπίφτεκο... και μ' αυτή τη σως απογειώνεται!! Μπαίνει στα αμέσως υπ' όψιν!!!!!
    Η τελευταία φωτογραφία με ...διέλυσε... αφού δεν μπορώ να πάρω μια πιτούλα!!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίες οι αλλαγές στο layout.
    Πιο λιτό, αλλά απείρως πιο συμπαθητικό και εύχρηστο.

    Όσο για την πρόταση του τυλιχτού σου με μπιφτέκι τη θεωρώ ιδανική!
    Τις δικές μου πιτούλες θα τις φρυγανίσεις λίγο παραπάνω γιατί τις λατρεύω ξεροψημένες!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει η νέα εμφάνιση του blog μου!!
      Εντάξει σίγουρα θα στις φρυγανίσω λίγο παραπάνω :)!!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Γιώργο !! Καταρχήν μεγειά την ανανέωση μου αρέσει πολύ! Και δεύτερον πολύ ωραία η πρόταση σου ότι πρέπει για μία θεματική γαστρονομική βραδιά στη βεράντα με φίλους!! Τα μπιφτέκια τα βάζουν και οι δικοί μου σε πίτα είναι πεντανόστιμα!! Καλή εβδομάδα εύχομαι και να μην ανησυχείς για την έμπνευση....μαγείρευε εσύ και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους θα δεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ωραία σου λογια:)!!

      Διαγραφή