Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γαστρονομικές Αναζητήσεις #Part 1

Γεια σας! Τι μου κάνετε? Το σημερινό μου post θα είναι κάπως διαφορετικό απο τα συνηθισμένα.. Το concept αυτό το δουλεύω πολύ καιρό στο μυαλό μου, απλά δεν ξέρω το κατά πόσο θα είναι κάτι ενδιαφέρον για εσάς, παρόλα αυτά αποφάσισα να το κάνω. Μην μου αγχώνεστε, το θέμα μας θα παραμείνει η μαγειρική και το φαγητό απλά δεν θα είναι κάποια συνταγή που ετοίμασα, αλλά ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πιο σημαντικές, κατα τη δική μου άποψη, κουζίνες του πλανήτη, κουζίνες που έχουν θέσει τα θεμέλια για να είναι η μαγειρική όπως την γνωρίζουμε σήμερα.





Σήμερα θα σας ταξιδέψω στην αγαπημένη μου Ιαπωνία ή όπως την αποκαλούν και οι κάτοικοι της Nippon, γνωστή και ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την Ιαπωνική κουζίνα, είναι το sushi, για παράδειγμα κάθε φορά που λέω στην μητέρα μου οτι θα φτιάξω να φάω μια Ασιατική συνταγή (κάθε φορά όμως) μου λέει : "πάλι ωμό ψάρι θα φας?", αυτό δείχνει οτι γενικά η Ασιατική κουζίνα έχει συνδυαστεί με το sushi,  αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή από το παγόβουνο της Ιαπωνικής κουζίνας. Είναι μια κουζίνα που έγινε περισσότερο γνωστή στην χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Η κουζίνα της Ιαπωνίας περιέχει όμως πολλά παραδοσιακά πιάτα αλλά και πολλά πιάτα εμπνευσμένα απο άλλες κουζίνες, αλλά ας μην πάμε ακόμη εκεί. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι οτι ο οδηγός Μισελίν έχει δώσει στα εστιατόρια στην Ιαπωνία περισσότερα αστέρια απο ότι σε όλον τον κόσμο μαζί.



Ο τρόπος που ετοιμάζουν οι Ιάπωνες το φαγητό τους ποικίλει ανάλογα το πιάτο (ωμά, βραστά, ψητά, σιγομαγειρεμένα, στον ατμό και τηγανητά), και δεν διαφέρει πολύ απο τον τρόπο που μαγειρεύουμε εμείς τα φαγητά μας. Από την άλλη, ο τρόπος που σερβίρουν διαφέρει πολύ απο οτιδήποτε έχουμε δει. Οι Ιάπωνες σερβίρουν τα πιάτα τους σε μέρη. Τι εννοώ? Σε ενα μπολ σερβίρεται το ρύζι ή τα noodles και συνοδεύεται απο πολλά πιάτα που περιέχουν τα λαχανικά, κάποιες σούπες, τα θαλασσινά ή το κρέας, όλα σε δικά τους ξεχωριστά πιάτα, σε αντίθεση με τις περισσότερες κουζίνες όπου ένα πιάτο περιέχει όλα τα συστατικά (ελπίζω να καταλάβατε, αν όχι θα δείτε και τις φωτογραφίες πιο κάτω).



   


Η Ιαπωνική κουζίνα είναι περισσότερο εποχιακή κουζίνα, δηλαδή τα υλικά που χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν πρέπει να είναι εποχής και κάθε υλικό αντιπροσωπεύει την κάθε εποχή. Αυτός είναι και ένας λόγος που αγαπώ αυτήν την χώρα, κάθε κομμάτι της ζωής των ανθρώπων της αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό και την παράδοση της.

Ιδιαίτερος επίσης είναι και ο τρόπος με τον οποίο αρωματίζουν τα πιάτα τους, δηλαδή τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι το Dashi (είναι ένα είδος ζωμού που φτιάχνεται απο αποξηραμένο τόνο και φύκια μέσα σε βραστό νερό), η γνωστή Soy Souce, το Sake (το παραδοσιακό ποτό της Ιαπωνίας που παράγεται απο ρύζι), το Mirin (που είναι παρόμοιο με το sake απλά πιο χαμηλό σε περιεκτικότητα αλκοόλ και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα ζάχαρης), το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ακόμη στην Ιαπωνική κουζίνα συναντάμε το ginger, την κόκκινη πιπεριά, το Curry (οποίο δεν το χρησιμοποιούσαν πάντα και το οποίο έφτασε απο την Ινδία), την Ιαπωνική μουστάρδα, ένα τεράστιο λευκό ραπάνι που λέγεται Daikon, η Miso (είναι ένα μείγμα απο φασόλια σόγιας, αλάτι, ένα είδος μύκητα που ούτε να τον προφέρω δεν μπορώ και μερικές φορές περιέχουν ρύζι) και το περίφημο Wasabi (είναι μια ρίζα όπου την τρίβουν και βγαίνει μια πράσινη πάστα, είναι αρκετά καυτερή απο όσο ξέρω). Σίγουρα χρησιμοποιούν και κάποια ακόμη μπαχαρικά (αν μπορείς να τα πεις) αλλά αυτά είναι τα πιο συχνά της παραδοσιακής Ιαπωνικής κουζίνας, κάποια απο αυτά σίγουρα τα βρίσκουμε και στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρω αν τα βρίσκουμε όλα. Ααα... Σε αυτό το σημείο να σας πω οτι τα πιάτα τους πολλές φορές τα στολίζουν με υλικά που δεν είναι φαγώσιμα μόνο και μόνο για να τα κάνουν να φαίνονται ωραία.



Επειδή η Ιαπωνία είναι μια χώρα που βρίσκεται πάνω σε νησί και περικλείεται απο Ωκεανό κύριο συστατικό της διατροφής των κατοίκων της ήταν πάντα τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά, την δεύτερη θέση την έχουν τα πουλερικά και στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόκκινο κρέας, μάλιστα την περίοδο της αυτοκρατορίας Edo (1603-1868 μ.Χ.) η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όσα ζώα δηλαδή περπατούσαν στα 4 πόδια) θεωρείτο Taboo. Επίσης, η κατανάλωση λαχανικών καθημερινά είναι τεράστια, κάθε γεύμα περιέχει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, φρέσκων ή σε τουρσί.

Τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά Ιαπωνικά πιάτα εκτός απο το sushi είναι το Sashimi, η σούπα Miso, το Takoyaki, το Onigiri, το Curry Rice, το Ramen και το Yakiniku. Πάμε λοιπόν να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πιάτα αυτά:

Ας αρχίσουμε απο το Sushi, κύριο συστατικό του είναι το ρύζι και όχι το ωμό ψάρι όπως πολλοί πιστεύουν, υπάρχουν πολλά είδη sushi με διάφορα θαλασσινά όπως ο τόνος, ο σολομός και οι γαρίδες (ωμά αλλά και μαγειρεμένα), τροπικά φρούτα όπως το αβοκάντο και λαχανικά. Το sushi έχει πολλές μορφές, πιο κλασσική είναι το ρολό, όπου όλα τα υλικά τυλίγονται με ένα μεγάλο φύκι το οποίο ονομάζεται Nori. Συνοδεύεται με soy sauce, πάστα απο wasabi και ginger.



Στη συνέχεια έχουμε το Sashimi, είναι μια Ιαπωνική λιχουδιά που δεν είναι τίποτε άλλο απο ωμά θαλασσινά ή κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες (γαρίδες, τόνος, σολομός, χταπόδι, σουπιά είναι τα κλασσικά, ακόμη και μοσχάρι σαν το δυτικό καρπάτσιο ενώ μεγάλη λιχουδιά θεωρείτε το κοτόπουλο sashimi, έλα Θεέ και Κύριε!!). Σερβίρετε ως πρώτο πιάτο συνήθως με φέτες απο ραπάνι daikon και με μία sauce απο σόγια και wasabi, μπορεί να σερβιριστεί φυσικά και ως κυρίoς με την συνοδεία ρυζιού και σούπας Miso, πάντα σε ξέχωρα πιάτα.



Η Miso Soup είναι η πιο κλασσική Ιαπωνική σούπα και περιέχει Dashi (είναι ένα είδος ζωμού που φτιάχνεται απο αποξηραμένο τόνο και φύκια μέσα σε βραστό νερό), Miso (είναι ένα μείγμα απο φασόλια σόγιας, αλάτι, ένα είδος μύκητα  και μερικές φορές περιέχουν ρύζι), Daikon, Τofu και πολλά ακόμη εποχιακά συστατικά ανάλογα την περιοχή (γαρίδες, μανιτάρια κτλ).



Το Takoyaki είναι το απόλυτο street food απο την Osaka, είναι στρογγυλές τηγανίτες τραγανές απο έξω και κρεμώδεις μέσα με γέμιση απο χταπόδι, σερβίρονται με φύκια, τσιπς ψαριών, κρεμμυδάκια και bbq sauce. Τρώγονται πολύ ζεστά.



Το Onigiri είναι μπάλες (όχι ακριβώς, έχουν ένα κωνικό σχήμα) και έχουν γέμιση απο διάφορα υλικά όπως τόνο, σολομό, αυγά σολομού και τυλίγονται σε φύκη είναι ένα κλασσικό fast food το οποίο οι Ιάπωνες προτιμούν να παίρνουν για κολατσιό στην δουλειά τους.



Το Curry Rice θεωρείτε απο πολλούς το εθνικό φαγητό της Ιαπωνίας, δεν είναι όμως μια παραδοσιακή συνταγή, το Curry έφτασε στην Ιαπωνία στην εποχή Meiji (1868-1912 μ.Χ.) απο την Ινδία και έχει γίνει αγαπητό σε όλους. Το Ιαπωνικό Curry φτιάχνεται με σκόνη Curry, νερό, αλεύρι, λάδι, λαχανικά και κρέας και συνοδεύεται κυρίως με ρύζι.



Το Ramen είναι μια Ιαπωνική σούπα με noodles που περιέχει ζωμό κρέατος ή ψαριού, Miso ή σόγια και σερβίρετε με χοιρινό, φύκια, πράσινα κρεμμύδια και αυγό. Κάθε περιοχή της Ιαπωνίας έχει το δικό της πιάτο Ramen.



Για το τέλος σας άφησα το Yakiniku. Το Yakiniku είναι ένα είδος BBQ το οποίο το έχουν "κλέψει" οι Ιάπωνες απο τους Κορεάτες. Η ίδια η λέξη σημαίνει "ψητό κρέας". Στο Yakiniku κάθε πελάτης ψήνει το δικό του κρέας και λαχανικά στο τραπέζι του, κάθε τραπέζι έχει την δική του μικρή ψησταριά. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία που ελπίζω να δοκιμάσω σύντομα.



Λοιπόν, με αυτά τελειώνει το πρώτο μας γαστρονομικό ταξίδι, σε μία αγαπημένη για εμένα χώρα που δεν έχω πάει ακόμη αλλά θέλω πάρα πολύ να επισκεφτώ και να την γνωρίσω και απο κοντά, μια χώρα που εκτός απο την κουζίνα της έχει έναν μεγάλο πολιτισμό και πλούσια ιστορία.  

Ελπίζω να σας άρεσε το post αυτό, θέλω να μου πείτε την γνώμη σας για αυτού του είδους post, αν σας ενδιαφέρουν ή όχι, τι θα θέλατε να αλλάξω ή αν γράφω κάποια τυχόν ανακρίβεια. Ελπίζω μην σας κούρασα γιατί είναι λίγο μεγάλο. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια post... το επόμενο μας ταξίδι θα είναι και αυτό στην Ασία... Το μέρος το αφήνω για έκπληξη!

Θα τα πούμε στο επόμενο post, μέχρι...τότε καλά μαγειρέματα!!

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να με ακολουθήσετε στη σελίδα μου instagram για να έχουμε μια πιο καθημερινή επαφή, αλλά θα σας περιμένω και σε twitter και facebook.




 
  

10 σχόλια:

  1. ενδοιαφερον!!! αν κ για μενα η ιαπωνεζικη κ κινεζικη κουζινα δεν.... μου αρρεσει ομως να τα βλεπω κ να μαθαινω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Ευχαριστούμε για το ταξίδι γεύσεων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Γιώργο!! Ανάμεσα σ' αυτά και για το wasabi που κάπου το πέτυχα τις προάλλες και δεν ήξερα ακριβώς τί είναι!!! Ευχαριστώ πολύ γι αυτό το όμορφο και νόστιμο ταξίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικη σε ευχαριστώ πολυ !! Υπαρχουν και πολλα ακομη που δεν μπορεσα να γραψω γιατι θα εβγαινε ακομη πιο μεγάλο το post :P

      Διαγραφή
  4. Σε ευχαριστούμε πολύ είναι πολύ όμορφο αυτό το ταξίδι!!
    Μαθαίνω πολύ ωραία και καινούργια πράγματα που είναι πολύ εντυπωσιακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο το post ισως ειναι αυτο που πραγματικα ξεχωριζει απο ολα τα υπόλοιπα σιγουρα θα ακολουθησουν και αλλα παρόμοια :)

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή